Is u tijdens een wandeling door de Blauwe zoom al eens opgevallen dat er uit de oranje buizen een nogal onfrisse vloeistof komt? Deze buizen zijn voor verticale drainage en voeren het water af wat uit door de voorbelasting uit de grond ‘geperst’ wordt. De webmaster van De Blauwe Zoom sprak met een adviseur van Milieudienst Zuid-Holland Zuid over dit fenomeen.

Behalve water is er een slijmerige bruin blauwe vloeistof rondom de buis te zien; niet echt fris. Echter niets om u druk over te maken, dit heeft niets met (bodem) verontreiniging te maken aldus een adviseur van Milieudienst Zuid-Holland Zuid.

De oorzaak is ijzer. Dit komt van nature voor in de voorbelaste grond van de Blauwe Zoom. Op het moment dat het in contact komt met zuurstof worden het vaste deeltjes; ijzeroxide, beter bekend als roest. De blauwe verkleuring is afkomst van een baceriefilm die over het roest zit. Deze bacterie heeft qua kleur een grote overeenkomst met olie, echter met dat verschil, dat wanneer men roert de bacteriefilm breekt met scherpe randen. Bij olie gebeurd dit niet, dan trekken de randen weer naar elkaar toe. Niets vreemds aan de hand dus.